In de media, Publicaties

Hoe nepgeschiedenis het slavernijverleden trivialiseert

Terwijl in Dokkum de jaarlijkse Sinterklaasintocht gaande was en enkele bussen met anti-Zwarte Piet-activisten door de politie huiswaarts werden gestuurd, deelde Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet een artikel op zijn Twitter-tijdlijn onder de kop: “‘Meer Europese slaven in Noord-Afrika dan zwarte slaven in de VS’”. Het bericht vond gretig gehoor onder Baudets volgers. Naast vele retweets en likes stonden de reacties bol van twijfelachtige historische en politiek-geïnspireerde claims. Zo werd bijvoorbeeld beweerd dat er vandaag de dag geen nazaten van slaafgemaakten in Noord-Afrika zijn omdat moslims hun slaven standaard gecastreerd zouden hebben. Ook zou het door Baudet geciteerde ‘feit’ afstammelingen van zwarte slaafgemaakten het zogenaamde monopolie op slachtofferschap ontnemen. Oftewel: zwarte medemensen moeten niet zeuren over het slavernijverleden.

Niks nieuws onder de zon, denkt u wellicht. Baudets tweet en de respons daarop vormen onderdeel van een wijdverspreid en bekend fenomeen.[1] In een tijd waarin zogeheten ‘nepnieuws’ de uitkomst van verkiezingen beïnvloedt en groepen in de samenleving tegen elkaar opzet, gooit ook de verspreiding van nepgeschiedenis – gefabriceerde, verdraaide of ongefundeerde historische feiten en uitspraken – een fikse scheut olie op het vuur van toch al oververhitte publieke debatten. Lees meer…

Gepubliceerd met Niels Mathijssen en Guido van Meersbergen op Over de Muur op 1 december 2017.