Publicaties

De laatste ooggetuigen van het koloniale verleden in Indonesië – Recensie in NRC

Van de dertig mensen die zijn geïnterviewd in dit boek, waren er toen het boek naar de drukker ging nog maar negentien in leven. Het is pijnlijk, maar niet verwonderlijk, aangezien zij leefden in een kolonie die in 1942 ophield te bestaan. Eerst bezette Japan het land dat voorheen in Nederlandse handen was. In 1945 werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen, gevolgd door nog vier bloedige oorlogsjaren tot Nederland zich neerlegde bij deze onafhankelijkheid. Dat steeds meer mensen die zich deze tijd kunnen herinneren overlijden, onderstreept de urgentie van deze bundel gesprekken met deze ‘laatste ooggetuigen’.

Lees verder…

Recensie over Over Indië. Herinneringen aan Indonesië in de koloniale tijd (van Frank Vermeulen) gepubliceerd in NRC Handelsblad, 14-7-2023 (online 13-7-2023).