Lezingen

In lezingen over koloniale en maritieme geschiedenis verbind ik op een toegankelijke wijze originele bronnen en verhalen over individuen met bredere historische ontwikkelingen. Daarbij richt ik me op de manieren waarop het koloniale en maritieme verleden doorwerkt in onze hedendaagse maatschappij. Hiernaast presenteer ik graag over mijn boek De voormoeders, dat in september 2021 is verschenen.

Mijn blogs en artikelen geven een nadere indruk van de inhoud van mijn werk en de wijze waarop ik over mijn onderzoek vertel voor een breder publiek.

Neem contact met me op om verdere mogelijkheden te bespreken.

Selectie publieksactiviteiten

Lezing over vrouwen in de tijd van slavernij, bij de Talkshow over Slavernij met als thema ‘De vrouw’ van het Rijksmuseum, 1 augustus 2021.

Indië-lezing, OBA Amsterdam (Oosterdok), een middag rondom het thema ‘vrouwelijke stemmen en perspectieven tijdens de koloniale periode in Indonesië’, 7 maart 2020.

Jaarcongres Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis, lezing over De Voormoeders, 25 oktober 2019.

Panel over Surinaamse geschiedschrijving, Geschiedenisfestival, 5 oktober 2019.

‘Vrouwen vinden in het verleden: eeuwige uitzondering of de nieuwe standaard?’, deel van het panel (On)zichtbaar zijn in de Nederlandse geschiedenis, georganiseerd door Jonge Historici en Groniek, onderdeel van de Historicidagen 2019.

Presentatie over mijn onderzoeksproject De Voormoeders, voor de publieksmiddag ‘Duiken in (post)koloniale biografieën en archieven’ (KITLV/Migratiemuseum), 28 juni 2019.

Lezing over vrouwen op zee voor Internationale Vrouwendag bij Museum Vlaardingen (2018).

Lezing over de geschiedenis van slaafgemaakte vrouwen en verzet in Amerika, deel van de cursus “Over het Nederlandse Koloniale- en Slavernijverleden in de Oost en de West van ± 1500 tot heden” van Keti Koti Rotterdam (2018).

“Zeehelden” of paupers? Het ruime sop kiezen als carrière in de Gouden Eeuw, inleiding voor de boekpresentatie van uitgeverij Historische Verhalen (2018).

‘Vlaggenschepen en VOC-mentaliteit. Maritieme geschiedenis en ons beeld van ‘de’ Nederlandse identiteit,’ presentatie Soul & Brains, deel van de Open Dag van de Universiteit Leiden (2017).