Publicaties

Arbeid bij een lege wieg

Bij de rijkversierde wieg die hier is afgebeeld zal ik morgenavond in het Rijksmuseum vertellen over werk dat moeders uitvoerden in de VOC-samenleving. Ik ga het hebben over vrouwen zoals mijn eigen voormoeders: Aziatische vrouwen die (of ze wilden of niet) kinderen kregen met Europese mannen die voor de VOC werkten. Moeders leerden hun Europees-Aziatische dochters de huishoudelijke taken die een ‘welopgevoed vrouwsperzoon’ uit moest kunnen voeren. In de toekomst hoorden deze dochters immers te trouwen en zelf kinderen te krijgen – bij voorkeur met Europese mannen die een goede positie in de samenleving bekleedden. Maar, vroeg ik me af toen ik naar die lege wieg keek, hoe was het voor getrouwde vrouwen die wel kinderen wilden, maar ze niet konden krijgen? 
Lees verder…

Dit artikel is gepubliceerd op historici.nl in het dossier Gender en Arbeid, als voorproefje van de Nacht van de Geschiedenis 2021 in het Rijksmuseum.

Schommelwieg, anoniem, ca. 1700. Rijksmuseum,
BK-1966-48.