Publicaties

Nederlandse geschiedenis in tweets

Toen ik op 16 maart 2019 opmerkte dat ik op Twitter 1588 volgers had, dacht ik natuurlijk aan de Armada. Want we waren aangekomen in ‘mijn’ tijdperk en zo gaat dat als historicus. Omdat ik zelf in Nederlandse geschiedenis van deze tijd ben gespecialiseerd, nam ik me voor om bij elke nieuwe volger wat over het bijbehorende jaar te tweeten. Al snel kwamen er meer volgers bij dan ik bij kon houden, maar het draadje groeit nog steeds.

De tweets zijn mede mogelijk gemaakt door de fantastische database met (vrij beschikbare) afbeeldingen van het Rijksmuseum, en natuurlijk Google / Wikipedia. Referenties naar specifieke afbeeldingen zijn op de afbeelding zelf te vinden (op de eerste tweet van 1588 na, waarvoor ik een afbeelding van het Beleg van Bergen op Zoom gebruik, ook van het Rijksmuseum).

Omdat het draadje wat uit de hand begint te lopen, verzamel ik hier een index om het overzichtelijk te houden. Om vanaf een bepaalde tweet verder (of terug) te lezen in het draadje, moet je eenmaal op twitter nogmaals op de tweet klikken.