In de media

In de Volkskrant over Delpher

In tijden van veel thuiszitten wegens het coronavirus is het fijn om online vermaak te vinden. Ik vertelde in de Volkskrant over de manier waarop ik het gratis toegankelijke online krantenarchief Delpher voor mijn eigen onderzoek gebruik. Voor de familiegeschiedenis over vrouwen in mijn Indische familie zoek ik naar familieberichten, maar nu ik thuiszit ben ik ook aan de slag gegaan met advertenties van vrouwen met een eigen handeltje.

‘Ik ben naar advertenties gaan zoeken en kwam ontzettend leuke dingen tegen. Zoals Mevrouw Van de Reest, die in 1890 in Surabaya adverteert dat ze per stoomschip een lading ‘‘Heinekensbier’’ zou ontvangen, het ‘‘zoo beroemde bier  van de Amsterdamsche Heinekensbierbrouwerij’’. Een kist Pilsener bood ze aan voor 22,50 gulden.’

Lees hier het hele artikel, ‘Een schat van 15 miljoen krantenpagina’s, op Delpher gratis te raadplegen’, gepubliceerd door Paul Onkenhout in De Volkskrant op 15 april 2020.