In de media

“Je vraagt je af wat de minister denkt dat historici eigenlijk doen”

Naar aanleiding van het besluit van het Amsterdam Museum om voortaan te spreken over de ‘zeventiende eeuw’ in plaats van de ‘Gouden Eeuw’, en de reactie van minister Van Engelshoven hierop (“Ik vind het heel belangrijk dat alle kanten van de geschiedenis worden belicht, maar je kunt de geschiedenis niet herschrijven.”) sprak ik met Sicco de Knecht van ScienceGuide over wat historici dan eigenlijk doen:

‘Zijlstra is op zijn zachtst gezegd verbaasd over de uitspraken van de minister. De uitspraak dat je geschiedenis niet kunt herschrijven lijkt haar pertinent onwaar. “Historici zijn altijd aan het kijken naar een verleden waar vaak al iets over geschreven is, en waar ze op basis van nieuw onderzoek of nieuwe vragen een ander beeld van tonen.”

Dat alles kan dus betekenen dat een bepaald deel van de geschiedschrijving zal moeten worden herzien, om te stroken met nieuwe bevindingen. Dat het Amsterdam Museum in deze zaak een andere weg inslaat kan Zijlstra dan ook goed begrijpen. “Daar werken historici die actief aan het nadenken zijn over de vraag wat nieuwe inzichten betekenen voor hoe zij hun collectie presenteren.”’

Lees hier het hele interview, gepubliceerd door Sicco de Knecht op 13 september 2019.

Het Gezigt van het Casteel te Batavia te Sien van de Waeter-Poort tot aen de Punt de Saphier, Johannes Rach, 1767. Collectie Rijksmuseum.