Publicaties

Op zoek naar mijn voormoeders

Eigenlijk durfde ik niet zo veel van het VOC-archief te verwachten, toen ik wat stukken opvroeg tijdens mijn zoektocht naar mijn Europees-Aziatische voormoeders. Misschien beïnvloedde onbewust een bepaald stereotype beeld van de VOC mijn verwachtingen: ergens dacht ik toch vooral aan een Compagnie waar Europese mannen aanmonsterden, een bedrijf dat draaide om handel. Zaken waar vrouwen formeel weinig mee te maken hadden; vrouwen over wie ik juist meer wilde weten.

Dat dit een achterhaald beeld is, bleek maar weer toen ik door de grote bundels documenten bladerde. Lees verder…

Gepubliceerd op www.maandvandegeschiedenis.nl, geschreven voor de Maand van de Geschiedenis 2019 met het thema Zij/Hij, 11 juli 2019.

Theevisite in een Europees huis in Batavia, Jan Brandes, 1779-1785. Collectie Rijksmuseum.