In de media, Publicaties

Een week op Twitter voor @NL_wetenschap

In de week van 8 april 2019 mocht ik over mijn week als wetenschapper tweeten voor @NL_wetenschap, wat ik met veel plezier heb gedaan, mede dankzij de fijne en behulpzame reacties van andere twitteraars. Aangezien een aantal draadjes een beetje het karakter van mini-essays kregen, heb ik hier een verzameling aangelegd zodat die makkelijk terug te lezen zijn. Onderaan heb ik nog een aantal kijk-, luister- en leestips over koloniale (slavernij)geschiedenis en gendergeschiedenis toegevoegd.

Mooie dingen in dit weekje tweeten? Contact met nieuwe mensen, leuke vragen en relevante opmerkingen, mijn onderzoek over de Voormoeders mogen delen, discussies over de staat van de wetenschap, een radiogesprek met Focus Wetenschap in het holst van de nacht (ok, dat was de dag erna iets minder leuk..), en ik ontving zelfs een cruciale tip voor mijn boek. Ik tweet weer verder als @suzezij, het was een voorrecht een week het @NL_wetenschap account te mogen beheren.

Maandag 8 april

Dinsdag 9 april

Woensdag 10 april

Donderdag 11 april

Vrijdag 12 april

  • Carrièrepad: werken, goed zijn, hulp van anderen, toeval en soms ook falen.
  • Focus radio wetenschap: om 3 uur ‘s nachts over mijn onderzoek vertellen: voor mij een bijzondere primeur.

Zaterdag 13 april

  • Ik leer zelf veel van mensen op twitter, in dit draadje kan je over een aantal van hen lezen. Ik kon niet iedereen noemen (anders was ik zondag nog niet uitgetweet!), maar kan het iedereen aanbevelen: leer van al die kennis die mensen delen op twitter!

*(En oh ja, hier natuurlijk nog die tweet over m’n kat).

***

Meer weten over koloniale geschiedenis en het Nederlandse slavernijverleden?

Kijk- en luistertips (met dank aan Nancy Jouwe): de videoserie Sporen van Slavernij van Mapping Slavery én de podcastserie van deze organisatie. Aflevering 2 van de video’s gaat specifiek over slavernij in Azië, net als podcast 4. Kijk sowieso op de website van Mapping Slavery voor kaarten en ander educatief materiaal.

Daarnaast een paar leestips: wat betreft Azië boeken van Reggie Baay (zoals Daar werd wat gruwelijks verricht en De Njai) en van Matthias van Rossum (Kleurrijke tragiek). Ook de moeite: Koloniale oorlogen in Indonesië van Piet Hagen (en uiteraard nog veel meer).

Op Mapping Slavery staan meer waardevolle leestips wat betreft het Nederlandse slavernijverleden. Over dit onderwerp is overigens net de nieuwe, uitgebreide editie van Gids Slavernijverleden Nederland van Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam en Jennifer Tosch verschenen.

Bezoek natuurlijk ook The Black Archives en lees de artikelen over verzwegen geschiedenis, geschreven door Karin Amatmoekrim. Ook op Over de Muur staan over koloniale geschiedenis veel artikelen van verschillende auteurs.

Meer weten over gendergeschiedenis?

Bezoek F-site, een site met onderwijsmateriaal over vrouwen in het verleden.

En natuurlijk Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Lees 1001 vrouwen-boeken onder redactie van Els Kloek (en ja, ook over dit onderwerp is er nog veel meer).

Ook via het project Alle Amsterdamse Akten van het Stadsarchief in Amsterdam worden heel wat vondsten over onder andere vrouwengeschiedenis en koloniale (slavernij)geschiedenis gedeeld.

Nóg meer lezen

De bovenstaande lijst is natuurlijk maar een kleine selectie van wat over deze onderwerpen is geschreven. Het zijn goede beginpunten voor als je meer wil weten over deze geschiedenissen, maar kijk zeker ook verder! Voor vragen ben ik natuurlijk bereikbaar.