Publicaties

De werker de vrouw

Er is al veel kritiek geleverd op het boekenweekthema ‘De moeder de vrouw (om Japke-d. Bouma te citeren: ‘Snurk’). Ik twijfelde dus even of er nog een stukje nodig was. Maar de hardnekkige beeldvorming over vrouwen, die ook uit dit thema blijkt, is fascinerend en verdient meer aandacht. Volgens de boekenweekorganisatie verwijst het thema naar het gedicht van Martinus Nijhoff (1934) waarin een ‘sterke vrouw’ alleen achter het roer van een schip staat. Uit de titel en inhoud van het gedicht blijkt echter dat de man in een dergelijke arbeidende vrouw toch vooral een moederfiguur ziet.

De neiging om de vrouw primair als zorgende moeder te zien, is in Nederland diepgeworteld. Al in de zeventiende eeuw beschreef moraalridder Jacob Cats wat volgens hem de rol van de vrouw was. Lees verder…

Gepubliceerd op feministenland.nl, 29 maart 2019.