In de media, Publicaties

Wie laten we de historische gildemeesters zijn?

De historicus is een witte man van middelbare leeftijd. Althans, als we de NOS moeten geloven. Onlangs kwam een animatie online waarin de omroep toelichtte hoe de inhoud van schoolboeken voor de geschiedenisles werd bepaald—natuurlijk naar aanleiding van het mogelijke regeringsplan om lessen over het Wilhelmus verplicht te stellen. Volgens de beelden in dit filmpje wordt het daadwerkelijke schrijfwerk door de historicus (man) gedaan en doet de geschiedenisdocent (vrouw) het uitvoerende werk—al wordt ons geruststellend verteld dat ze in de les de vrijheid heeft om nadruk op bepaalde onderwerpen te leggen.

Zou men bij de NOS nou echt geloven dat de historicus een man is? Ik nam de proef op de som en ging eens kijken naar de historici die in de berichtgeving van de NOS in de afgelopen twee jaar zijn genoemd… Lees meer…

Gepubliceerd op Over de Muur op 29 augustus 2017. Verscheen hierna ook op www.maandvandegeschiedenis.nl.