Publicaties

Waarom Keti Koti nog lang geen nationale feestdag wordt

Vandaag wordt Keti Koti gevierd, de nationale herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863. Een historische gebeurtenis waar we bij Over de Muur graag aandacht aan besteden. Of ik de juiste persoon ben om dit te doen? Daar had ik wel twijfels over. Ik heb geen voorouders die in slavernij hebben geleefd en ik heb de pijn die deze geschiedenis families nog steeds geeft niet direct ervaren. Wie ben ik dan om over deze feestdag wat te schrijven? Dergelijke twijfels staan in relatie tot een breder probleem bij het omgaan met slavernijgeschiedenis in Nederland: het gegeven dat mensen die niet direct een familieband hebben met tot slaaf gemaakte personen, het niet voelen als ‘hun’ geschiedenis. Het is echter onze nationale geschiedenis—of we dat nou willen, of niet. Lees meer…

Gepubliceerd op Over de Muur op 1 juli 2017.