Publicaties

Is New York ooit echt Nederlands geweest?

Over de tentoonstelling De Wereld van de VOC in het Nationaal Archief zijn de meningen sterk verdeeld. Lovende woorden zijn er voor het prachtige materiaal dat wordt tentoongesteld, terwijl critici aankaarten dat er nog steeds met een negentiende-eeuwse, nationalistisch trotse blik naar het VOC-verleden wordt gekeken. In dit kader is het interessant dat er in deze tentoonstelling een zeventiende-eeuwse afbeelding van Manhattan is opgenomen—de voormalige kolonie Nieuw-Nederland, op dat moment al New York. Naast deze afbeelding vindt de tentoonstellingsbezoeker onder andere het manuscript waarin de VOC “Tomas Hutson” (beter bekend als Henry Hudson) opdroeg om een westelijke route naar de Oost te verkennen.

Het idee dat Nederlanders New York hebben ‘gesticht’ spreekt veel mensen tot de verbeelding. Als ik vertel over mijn onderzoek naar Suriname, wordt regelmatig met enige teleurstelling opgemerkt dat dit ooit was geruild voor New York. Lees meer…

Gepubliceerd op Over de Muur op 18 mei 2017.